7 întrebări după emisiunea lui Traian Băsescu. Despre ieșirea din istorie a unui fost președinte

Publicat de pe Apr 8, 2015 | Niciun comentariu


Postare publicată pe platforma de bloguri Adevărul 

Grija cea mai mare a președinților SUA după ce părăsesc Casa Albă este ce să facă cu capitalul social pe care îl mai au și cum să facă să-și conserve, cât mai mult posibil, moștenirea politică. Motivul este în egală măsură altruist și egoist: altuist, pentru că foștii șefi de stat sunt conștienți că orice ar face sau ar spune tot se va răsfrânge asupra celei mai înalte demnități din stat; egoist, pentru că nimeni nu candidează la președinția unei țări dacă nu-și dorește să intre în istorie. Nu degeaba există, dincolo de dimensiunea tabloidă, diversele sondaje despre cel mai bun Președinte din istorie al SUA.

Ceea ce nu înțelege Traian Băsescu este că din istorie se poate și ieși. Sau chiar se poate cădea. Urmărind emisiunea de la B1 TV de ieri a președintelui Traian Băsescu, Smart Politics are 7 întrebări.

  1. Când spune(a) Traian Băsescu adevărul?

În conferința de presă de la finalul mandatului, la Palatul Cotroceni, pe 20 decembrie 2014, Traian Băsescu declara: “Progresele din Justiție nu sunt progrese care s-au datorat neapărat schimbării legilor, s-au făcut pentru că procurorii și judecătorii au simțit că sunt liberi, că nu mai au presiune pe ei, că oamenii politici nu mai sunt intangibili, sunt convinși că nu li se poate întâmpla nimic(…). Nu am spus niciodată unui procuror sau judecător: Dă soluția asta ”. (sublinierile ne aparțin).

În emisiunea de la B1 TV, Traian Băsescu a declarat: “ (…) Atenție, în mandatul meu denunțurile erau foarte puțineprocurorii munceau pas cu pas și mai puneau la dosar și elemente favorabile acuzatului. Este un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă. Gândiţi-vă la un om care a fost reţinut şi urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă şi cu informaţiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci aşa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. (..) Am văzut declaraţia preşedintei ÎCCj că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supăraţi, ce şanse mai are omul ăsta? Ce şanse mai are un om care are instituţiile astea pe el şi se duce la ÎCCJ ştiind că preşedinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio şansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. (..) Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare salbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare. (…) Eu le recomand tuturor celor care consideră că au fost arestaţi abuziv să se adreseze CEDO. Acest proces de guantanamizare trebuie să înceteze ”. (sublinierile ne aparțin)

  1. Care ar putea fi rațiunea pentru Schimbarea La Față a fostului președinte Băsescu? Ce mai urmează?

Cel mai greu lucru de făcut în comunicarea și în marketingul politic este identificarea unui rațional (corpus de idei și argumente care să justifice o anumită poziționare/un anumit gest, de regulă urmărind interese electorale imediate) care să înlocuiască vechiul rațional al omului politic. Schimbarea la Față a președintelui Băsescu în ceea ce privește modul în care se efectuează acum justiția în România pare să fie un element al unui nou rațional al lui Traian Băsescu. Întrebarea care se pune este: ce mai urmează? Ce alte schimbări discursive sau atitudinale va adopta fostul președinte?

  1. De ce își subminează Traian Băsescu capitalul de încredere cu care a plecat de la Palatul Cotroceni? 

Traian Băsescu este un președinte cu experiență și trebuie să știe că asocierea sa cu PMP avea potențialul de a crește cota electorală a partidului. Acum, având în vedere pozițiile nepopulare ale fostului președinte (care contrazice flagrant modul în care românii înțeleg și apreciază lupta anti-corupție, inclusiv prin dimensiunea denumită, colocvial, telejustiție), este clar că PMP va înregistra o scădere electorală. Ceea ce înseamnă că Traian Băsescu a decis, cândva între decembrie și martie, că nu va mai candida la nicio funcție și că nu-și dorește nici ca PMP să aibă un scor electoral care să ajungă la limita pragului electoral. În acest caz, cineva ar trebui să le spună și celor din PMP că planul lor politic este pe cale să fie sabotat.

  1. Ce se întâmplă cu surograții de mesaj ai lui Traian Băsescu din spațiul public? Au fost păcăliți sau au participat de bună voie la Schimbarea La Față?

Președintele Băsescu a beneficiat de un număr important de surogați de mesaj, fie din presă, fie din societatea civilă, fie din politică, care nu doar că au funcționat ca o cutie de rezonanță a mesajelor sale, dar care au funcționat de cele mai multe ori ca un tampon politic, absorbind șocurile electorale la care ar fi fost supus fostul președinte. Acum, când este din ce în ce mai clar că există o diferență de opinie, cel puțin pe tema justiției, între fostul președinte și surogații săi de mesaj politic, întrebarea care se pune este: Au fost păcăliți ei de Traian Băsescu vreme de zece ani? Au fost folosiți, precum niște tovarăși de drum sau ca niște idioți utili (termen din argoul politic care se referă la indivizi percepuți ca propagandiști pentru o cauză de ale cărei țeluri nu sunt pe deplin conștienți și care sunt folosiți, cinic, de către liderii respectivei cauze. Este atribuit, de regulă, lui V.I Lenin, însă cercetători din Biblioteca Congresului SUA au declarat că termenul nu se regăsește în lucrările lui Lenin. Termenul apare ca fiind documentat în presa franceză și italiană a anilor ’40).

  1. Care va fi moștenirea cu care va fi perceput fostul președinte Traian Băsescu?

Traian Băsescu avea două zone asupra cărora părea că are merite incontestabile: consolidarea statului de drept și lupta anti-corupție și zona de securitate și politică externă. Acum că noul discurs al fostului președinte, alături de poziționările CSM care susțin că fostul președinte a adus, prin declarațiile sale recente, atingere independenței justiției, jumătate din moștenirea sa este pulverizată chiar de către Traian Băsescu. Rămâne zona de securitate și politică externă, însă aici lucrurile sunt mult mai complicate pentru fostul președinte: Klaus Iohannis pare să aibă o relație personală mai bună cu Angela Merkel și are și atributele instituționale pentru a fi punctul de legătură cu toți ceilalți parteneri euro-atlantici, ceea ce îl aruncă pe Traian Băsescu în colțul ce ține de Republica Moldova. După declarația de ieri, că în Republica Moldova totul este pierdut, declarație făcută după o vizită efectuată la Chișinău, președintele tocmai s-a lăsat singur și fără moștenire și fără zonă de expertiză.

  1. Cine va fi adversarul lui Traian Băsescu, în conflictul cu care fostul președinte să se poată încărca politic? Victor Ponta era cel mai bun președinte pentru Băsescu.

Analizând toate pozițiile fostului președinte, pare să se confirme ceea ce spuneam noi, Smart Politics, încă din vara anului trecut: Pentru Traian Băsescu, cel mai bun scenariu pentru alegerile prezidențiale din 2014 era ca Victor Ponta să fie ales președinte, ca să aibă un personaj față de care să fie antiteză, un personaj cu care să-și poată desena zone de conflict pe care să le poată stăpâni și câștiga relativ ușor.

  1. Care va fi lovitura de grație pentru fostul președinte?

În opinia Smart Politics, lovitura de grație pentru fostul președinte nu va fi nici una politică, nici una juridică, căci electoratul român are memoria scurtă și pragul de toleranță ridicat când vine vorba de supraviețuirea politică. În analiza noastră, lovitura fatală pentru fostul președinte va veni abia în momentul în care unii dintre purtătorii de mesaj ai partenerilor euro-atlantici vor transmite mesaje de disociere față de fostul șef al statului, ceea ce va însemna că fostului președinte nu-i mai este recunoscut niciun merit și aproape nicio acțiune din ultimii ani.

Articole similare:

Leave a Reply