7 întrebări politice după demisia lui George Maior de la SRI

Publicat de pe Jan 27, 2015 | Niciun comentariu


Articol publicat pe platforma de bloguri Adevărul

  1. Se aștepta cineva? Demisia lui George Maior din funcția de director al SRI este un eveniment neașteptat, neanunțat de ultimele evoluții publice. Nici Klaus Iohannis, nici George Maior nu au dat de înțeles că acest gest (al depunerii și, respectiv, al acceptării demisiei) va avea loc. În cele două interviuri ale celor doi, Klaus Iohannis la Adevărul Live și George Maior la B1TV, nu am avut niciun indiciu. Nu avem deci cum să nu ne punem următoarele întrebări: ce s-a întâmplat de la interviul difuzat sâmbătă seara de B1TV, care a ieșit în evidență prin atacul lui Maior la Curtea Constituțională și prin mesajul despre ofițerii acoperiți din presă? Au contat reacțiile negative din spațiul public pentru un gest de o asemenea amploare?
  2. Ce fel de demisie? A fost un act unilateral de voință al lui Maior sau Iohannis a jucat prima mișcare și a sugerat demisia? Orice variantă este plauzibilă și, mai mult, orice variantă va fi speculată până la o lămurire oficială care ar putea să nu vină niciodată. George Maior își poate gândi pașii viitori în carieră, eventual prin întoarcerea în politică. Exemplul MRU, însă, ar putea servi drept contra-argument. De cealaltă parte, Klaus Iohannis ar putea dori msă apară receptiv la publicul care l-a votat, foarte critic în ultimul timp față de demersurile SRI. În plus, pentru Klaus Iohannis poate fi un prim gest major de autoritate și o restartare a sistemului, prin faptul că numește, la început de mandat, șefii civili ai ambelor structuri majore de informații.
  3. Care va fi soarta Legilor Big Brother? În condițiile în care George Maior a fost unul dintre cei mai vizibili avocați ai Legilor Big Brother și în condițiile în care tensiunea dintre George Maior și CCR este de notorietate și era chiar într-un crescendo, întrebarea care se pune este care va fi soarta acestor legi de acum înainte și cum vor fi ele abordate de către viitorul șef al Serviciului.
  4. Ce înseamnă demisia pentru coabitare? Numirea celor doi șefi de servicii va influența coabitarea? Instituțional, deși Președintele este cel care decide, Parlamentul este cel care hotărăște. Iar în Parlament, Victor Ponta, prin majoritate, are avantajul. Intrată în zona deciziilor de importanță deosebită, după declarațiile de intenții ale primei luni, coabitarea va da primul test important. Dacă se va ajunge la elemente de adversitate, va fi un bun prilej pentru a evalua soliditatea majorității parlamentare.
  5. Maior se întoarce în politică? Dacă da, în PSD sau în UNPR? PSD ar fi alegerea firească, de acolo vine și acolo ar putea aduce un capital de imagine semnificativ pentru social-democrații care trăiesc după prezidențiale sub spectrul bătăliei interne și al scindării. Maior ar putea juca un rol important la Congresul PSD (care ar putea, în funcție și de disponibilitatea lui Maior și de raportul de forțe din Consiliul Național, avea loc în această primăvară). Nici UNPR, din rațiuni de convergențe ideatice, nu este o variantă de ignorat pentru fostul șef SRI, care ar deveni în mod cert noul președinte al formațiunii.
  6. Cum va juca Iohannis meciul șefilor de servicii secrete, primul test important al mandatului său? Va prelua modelul Băsescu, cu șefi veniți din Opoziție sau va alege să recompenseze și consolideze propria tabără? Ca scenariu, se poate oferi una din poziții UNPR, ceea ce ar complica lucrurile și mai mult în sânul majorității parlamentare. Rămâne de văzut cum vor arăta consultările de mâine de la Cotroceni, dacă va fi un anunț public din partea lui Klaus Iohannis sau a partidelor despre discutarea temei noilor șefi de șervicii.
  7. Vor exista implicații în zona de politică externă? SRI a fost menționat drept un stâlp al politicii externe, un contributor deosebit de important la comunitatea de informații a NATO și un bun argument pentru politicile de alianțe ale României și pentru politica externă a țării. În acest context, sunt de urmărit eventualele reacții internaționale, mediatice sau instituționale, pe această temă.

Articole similare:

Leave a Reply