Cinci lucruri de urmărit în scandalul ofițerului acoperit

Publicat de pe Oct 14, 2014 | Niciun comentariu


Postare publicată pe platforma de bloguri Adevărul

1. Cât de eficient electoral va fi scandalul în lipsa „armei fumegânde”?

Președintele României a oferit deducții, raționamente, s-a referit la acte normative, a relatat o corespondență cu SIE, dar nu a prezentat ceea ce în limbajul politic american se numește “smoking gun”, adică o „armă fumegândă” care să reprezinte o dovadă directă.

Orizontul de așteptare era mare și după prima declarație a Președintelui pe subiect, și după episodul Turcescu, fapt pentru care acum ne putem gândi cât de satisfăcută a fost curiozitatea alegătorilor de intervenția Președintelui.

 2. Când va avea loc următorul episod? Care va fi dezvoltarea?

Având în vedere momentul ales de Președintele Băsescu pentru dezvăluirea informației, cu trei săptămâni înainte de momentul turului I, este rezonabil să ne aşteptăm la o dezvoltare a scenariului. Această dezvoltare, pentru a avea impact electoral, trebuie să aibă loc fie înainte de turul I, în ultima săptămână, fie înainte de turul al II-lea. În special mass-media vor impune un framing al temei cu Traian Băsescu în centru: ce mai pregătește Președintele, cu ce va mai veni în spațiu public, ce mai are în tolba cu secrete, se vor întreba jurnaliștii.

3. Care este miza electorală? Ce putem deduce electoral?

Dincolo de discuţiile despre dreptul publicului de a fi informat, este clar că momentul are şi o componentă electorală puternică. Sunt două raţionamente care pot fi construite:

A)   Miza pe termen scurt: Preşedintele Băsescu urmăreşte să taie din avântul electoral al lui Ponta şi să încerce să-i reducă scorul cu care intră în turul doi, de exemplu de la un procent care începe cu 4 la un procent care să înceapă cu 3. Această cale de acţiune ar fi utilă întrucât ar permite activului dreptei să se mobilizeze mai mult, ar anula tema votului util şi ar demoraliza activul stângii, transformându-l pe Ponta într-o ţintă accesibilă. Cea mai simplă cheie de citire a situației este că Președintele oferă dreptei și electoratului său un liant suplimentar pentru mobilizarea în turul al doilea. În același timp, în fixează pe Meleșcanu în tabăra Ponta – Tăriceanu și caută să-i taie accesul la electoratul de dreapta.

B)   Miza pe termen mediu: Candidatura PMP nu merge tocmai după aşteptări, ceea ce exclude posibilitatea să fie punctul focal al dreptei post-alegeri. Indiferent că Iohannis va câștiga sau nu, Preşedintele Băsescu caută să demonstreze că, prin prisma informaţiilor la care a avut acces la Cotroceni, rămâne cel mai bun golgheter al dreptei.

4. Cât de mult seamănă scandalul din 2014 cu scandalul din 2009, în perspectivă media?

Experienţa filmuleţului cu incidentul de la Ploieşti din 2004 prezentat în campania din 2009 ne arată că supraexpunerea unei temei poate avea un efect de bumerang. Evoluțiile publice sunt abia la început și scandalul este încă roșu-fierbinte pentru mass-media, deci acoperirea mediatică va dura zile bune. Rămâne de văzut dacă evoluția scandalului va duce la același efect de bumerang, similar cu supraexpunerea din anul 2009 a filmulețului cu Traian Băsescu și copilul.

 

 5. Care o să fie reacţia externă? Cât va conta ea electoral intern? 

Alegerile din România comportă, în imaginarul colectiv cel puţin, o importantă componentă a validării externe a candidaţilor, dacă nu chiar şi a procesului electoral. În noua lumină dezvăluită de Preşedintele Băsescu, este valabilă întrebarea despre care va fi poziţionarea comunităţii internaţionale sau măcar a actorilor instituţionali cu care România are o relație privilegiată (în special SUA și UE).

Articole similare:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Who won and who lost in the “deconspirării” Victor Ponta? Analysis of election week | News Round - […] the scandal officer covered we can say that this is a scandal called, in the sense that was primed …
  2. În așteptarea lebedei negre. Analiza săptămânii electorale | Smart Politics - […] scandalul ofițerului acoperit se poate spune că este un scandal telefonat, în sensul că fusese amorsat de mult timp …

Leave a Reply