Analiză la cald: suspendarea Președintelui și sondajele. Cinci lucruri de reținut

Publicat de pe Sep 8, 2014 | Niciun comentariu


Articol publicat pe platforma de bloguri a site-ului Adevărul

  1. Suspendarea lui Traian Băsescu nu este despre Băsescu, ci despre Ponta

Anunțul lui Călin Popescu – Tăriceanu că ar dori suspendarea lui Traian Băsescu nu este o noutate. Intenția a apărut în spațiul public acum trei săptămâni, când Președintele Senatului chiar spunea că nu își dorește să fie interimar la Cotroceni.

Ce s-a întâmplat între timp este fermentarea ideii în spațiul public, coroborată, probabil, cu niște analize a tendințelor electorale. A contat și episodul Traian Băsescu – Elena Udrea, candidata PMP, care a reaprins fitilul discuțiilor despre susținerile politice ale Președintelui.

Victor Ponta este, în cheia unei analize raționale, cel mai câștigat, nu pentru că PSD are nevoie să scurteze durata mandatului lui Traian Băsescu cu câteva săptămâni, ci pentru că tema cu cel mai mare succes electoral a momentului este conflictul cu Președintele, iar suspendarea acestuia reprezintă maximumul activării comunicaționale pe această axă de conflict.

Unii se pripesc confundând valoarea electorală și comunicațională a suspendării cu aspectele constituționale. Suspendarea nu trebuie dusă până la capăt în trei zile, ca în iulie 2012. Ea va fi lăsată să fermenteze în următoarele două luni, prin realizarea diverșilor pași tactici. Este puțin probabil că se va ajunge la final, la un vot de suspendare în Parlament. Dar, cu puțin peste două luni până la turul al doilea, nici nu contează.

  1. Coaliția care susține PSD e mai abilă să genereze teme publice decât coaliția care i se opune

Suspendarea este tema care va scoate oxigenul mediatic din moțiunea de cenzură a Opoziției și din suita de acțiuni care privesc tema justiției și administrației. Dacă puterea va ține acest ritm și în campania electorală, Opoziția va fi silită să fie reactivă.

După săptămâni în care a fost în defensivă din pricina veștilor din economie și a OUG privind migrația primarilor, PSD și sateliții săi vor să ridice miza și să folosească mecanismele constituționale și instituționale cu această “balenă electorală”: suspendarea Președintelui.

  1. Opoziția=Iohannis, restul se bălăcesc în piscina pentru copii

Sondajul INSCOP Research arată foarte clar că doar Klaus Iohannis se bate, cu șanse, în turul al doilea cu Victor Ponta. Elena Udrea, Monica Macovei și orice alt candidat se vor lupta cu fostele lor performanțe în încercarea de a le îmbunătăți sau se vor lupta cu obiectivul de a-și transforma semnăturile în voturi. Polarizarea scenei politice între stânga și dreapta va face victime colaterale în rândul celor care se doresc partid – balama.

 

  1. Miza reală este managementul așteptărilor

Cu o diferență de doar 4% între a câștiga și a pierde alegerile, miza ține de care candidat va reuși să ridice așteptări pe care le poate atinge. Orice supralicitare în campanie, orice poziționare față de turul întâi care va fi foarte departe de adevăr va avea impact în turul al doilea. Miza devine nu cine este cel mai bun candidat, ci care candidat poate gestiona cel mai corect așteptările în ceea ce-l privește. Altfel spus, cine intră în turul al doilea ca un câștigător, confirmându-și poziționarea.

 

5. Balenele electorale și dinamica valurilor

 

Așa cum spuneam, suspendarea Președintelui este o balenă electorală, care poate genera o dinamică a valurilor neașteptată chiar și pentru cei care o aduc în prim-plan. Cu un tablou al primului tur atât de predictibil, ajungi să te întrebi de unde nevoia să creezi valuri, în loc să-ți pregătești armele pentru turul al doilea, construind coaliția câștigătoare.

Turul al doilea al prezidențialelor este coșmarului social-democraților, care, pentru orice eventualitate, propun un punct de inflexiune al alegerilor cu mult înainte de 2 noiembrie.

Este despre ofensivă, teren de joc și despre o evoluție care să-i recompenseze pe cei curajoși, care preferă jocul la limită. O strategie gen Băsescu, veți spune, fără a greși, dar propusă de această dată de cei care sunt favoriți. O campanie anti-plictiseală, până la urmă.

Articole similare:

Leave a Reply