Nouă săptămâni până la alegeri. Analiza frontului electoral

Publicat de pe Sep 7, 2014 | Niciun comentariu


Articol publicat pe platforma de bloguri a site-ului Adevărul

Smart Politics continuă analiza evoluțiilor electorale și a perioadei de precampanie electorală, cu accent pe punctele – cheie ale ultimei săptămâni.

 

Peisajul politic – perspectiva

Din punct de vedere politic, capitolul care a dominat săptămâna care se încheie este politica externă.

Demersurile politice de la începutul săptămânii, precum anunțul ACL că va depune o moțiune de cenzură, dar și scandalul politic generat de OUG care permite migrația primarilor, publicată între timp în Monitorul Oficial, au fost importante pentru mass-media și au structurat agenda publică doar în prima parte a săptămânii.

Temele externe au definit săptămâna, fiind vorba despre trei evenimente importante: comisarul european al României (temă cu multiple dezvoltări, care au adus chiar perspectiva unei noi suspendări a Președintelui), vizita prim-ministrului Ponta în China și summitul NATO din Țara Galilor.

Aceste teme au fost tratate politic și în această săptămână în cheia clivajului Ponta -Băsescu, fiecare având câte un moment exclusiv de politică externă, Băsescu la Summitul NATO, Ponta prin vizita în China, și împărțind spațiul public prin poziționarea pe tema comisarului european propus de România. Din această perspectivă, al doilea cuvânt – cheie care ar descrie săptămâna este contrastare. Dar această contrastare este de așa natură încât reușește să potențeze pe fiecare dintre acești doi actori și să-I arunce în umbră pe toți ceilalți pretendenți la prim-planul politic. Așa cum spuneam săptămâna trecută, ideea reactivării axei de comunicare Băsescu – Ponta s-a confirmat..

 

Actorii individuali și comunicarea – mizele și raționamentele

Ce rețin oamenii care se vor duce la urne în nouă săptămâni care nu stăpânesc sau nu sunt deosebit de interesați de politica externă este că Ponta și Băsescu se ceartă pe cine să fie comisarul european propus de România; Băsescu caută să apară în cât mai multe poze cu Barack Obama, iar Ponta se duce în China unde vorbește despre socialismul chinez.

Președinte și premierul sunt singurii care s-au auzit în această săptămână, confirmând faptul că cei doi sunt deosebit de confortabili cu situația în care își împart între ei spațiul public. Merită notat aici faptul că V. Ponta și T. Băsescu au reușit deci să-și sincronizeze agendele politice, abordând politica externă în această săptămână.

Klaus Iohannis continuă munca de candidat care trebuie să atingă scorul politic al alianței care-l susține și bate țara în întâlniri cu activul ACL. Iași și Caraș-Severin sunt doar câteva dintre județele vizitate de candidatul dreptei. Tactica adoptată de Iohannis este corectă, pentru că el trebuie să devină cunoscut de către activul de partid, dacă este ca acesta să se poată mobiliza pentru el în campanie. Este de așteptat ca în fiecare dintre aceste județe, Iohannis să se întoarcă cel puțin o dată în campania electorală, în funcție de analiza bazinului electoral din județul în cauză. Dincolo de campania prin mass-media naționale, un ACL mobilizat la firul ierbii poate face în turul I diferența dintre un scor electoral care începe cu 2 și unul care începe cu 3.

În plus, Klaus Iohannis se dovedește un candidat care vorbește și relaționează mai bine cu oamenii atunci când se află pe scenă decât atunci când trebuie să le transmită mesaje prin mass-media. Deși unele dintre conferințele sale de presă sau emisiuni televizate nu sunt cele mai fericite exerciții de comunicare politică, modul în care Iohannis livrează discursul și narativul pe care îl propune activiștilor ACL este net superior. Ceea ce înseamnă că ACL va trebui să se concentreze pe a-l scoate pe Iohannis mult mai mult în fața alegătorilor decât în fața camerelor de luat vederi, imaginând mitinguri electorale ample care să reia ideea forței candidatului.

Monica Macovei a tras un cartuș de argint prin demisia sa din PDL, a reușit să apară la știrile de seară și, în general, să fie mai prezentă în media decât săptămâna trecută. Partea interesantă a campaniei sale se desfășoară în mediul online, unde par endorsers și câteva execuții care vor da idei și altor candidați. Când bătălia semnăturilor a început între PSD și ACL, Macovei nu a comunicat vreun succes notabil în campania de strângere de semnături. Se remarcă absența unei voci autorizate, un șef de campanie, care să trateze și public aspectele de birocrație electorală. Am scris mai multe despre campania Monicăi Macovei în postarea de miercuri.

Elena Udrea a trebuit să cânte în direct la o emisiune mondenă ca să aibă măcar câteva mențiuni media, ceea ce confirmă că candidatul PMP este un candidat care depinde direct și exclusiv de sprijinul lui Traian Băsescu pentru a fi relevant în mass-media și, putem presupune, pentru a depăși pragul de 6% de la europarlamentare. Acoperirea sa mediatică, în raport cu potențialul electoral, este remarcabilă.

Cătălin Predoiu a încercat să bage bățul prin gard în interiorul ACL, acuzându-l practic de trădare pe Sorin Frunzăverde în chestiunea comisarului european și propunând ideea excluderii lui Boc din PDL. Cel mai probabil, Predoiu vrea doar să rămână în cărți în așteptarea unei decizii intempestive a conducerii ACL de a-l înlocui pe Iohannis.

 

Mizele fiecărui actor sunt relevanța mediatică și o poziționare cât mai bună pentru startul oficial al campaniei electorale. Sondajele care vor fi publicate la începutul săptămâni viitoare ne vor arăta succesul acțiunilor lor și situația la zi a frontului.

 

Cine a pierdut și cine a câștigat săptămâna. Impact strategic

Din punct de vedere al impactului strategic, cea mai bună săptămâna pare să o fi avut Traian Băsescu, care a reușit, prin prisma atributelor instituționale, să câștige în termeni de percepție după Summitul NATO din Țara Galilor. Merită observat că, dacă Ponta va reuși să obțină pentru Corina Crețu un portofoliu de comisar foarte bun, atunci va recâștiga teren în fața Președintelui și va omorî atacul pe care Traian Băsescu îl pregătește (a tăcut suspect de mult pe tema comisarului și a scoaterii din cărți a lui Cioloș). Între politica regională și ajutorul umanitar distanța este precum cea dintre PSD și PNȚCD în sondajele de opinie, așadar va câștiga cine va gestiona mai bine așteptările la nivel public.

Marii perdanți ai comunicării politice din această săptămână sunt Monica Macovei și Elena Udrea, care nu reușesc sub nicio formă să rupă barajul care se stabilește la vârf între Ponta și Băsescu (vom vedea cât din cei aproximativ 25% care îl apreciază pe Președinte merg spre președinta PMP). Aceste limitări pot fi considerate limitări și în ceea ce privește substanța candidaturii lor. Iohannis este într-o altă situație, el având nevoie doar de mobilizarea structurilor ACL pentru accesul în turul al doilea, unde dinamica jocului va fi cu totul alta. Votul util plutește în aer.

 

Perspective pentru săptămâna care urmează

Pariul săptămânii este legat de portofoliul comisarului european. Dacă d-na Crețu primește un portofoliu important, atunci Victor Ponta își va asuma meritul și va căuta să fie singurul care să primească laudele. Dacă europarlamentarul PSD nu primește un portofoliu semnificativ, atunci se va reaprinde războiul politic dintre cei doi masculi alfa, război care iarăși îi va ține pe ceilalți candidați la marginea terenului de joc.

Este interesant cum va evolua și subiectul unei noi suspendări a lui Traian Băsescu, la acest moment nimic mai mult decât o tentativă a lui Călin Popescu – Tăriceanu de a-și energiza campania și de a asuma simultan calitatea de candidat și cea de Președinte interimar al României. Este o complicație pe care PSD, oricât ar presa unele zone mediatice, este greu de crezut că o va susține. Aici poate apărea însă strategia de a stinge un foc cu altul mai mare, în funcție de finalului temei comisarului.

Din punct de vedere politic, o miză importantă ar putea să fie moțiunea de cenzură, fiind testată majoritatea cu care coaliția PSD-PC-UNPR-PLR-UDMR va încerca să susțină un nou Guvern, în cazul în care Ponta va câștiga alegerile prezidențiale.

De asemenea, săptămâna viitoare se votează reducerea CAS în Camera Deputaților. Contestă ACL legea la CCR? Face Președintele acest lucru, în încercarea de a amâna promulgarea? Rămâne de văzut.

Săptămâna ce urmează este penultima înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor, ceea ce înseamnă că presiunea pentru finalizarea plutonului de candidați crește.

Sursă foto

Articole similare:

Leave a Reply